Rotterdam Dialogues, Witte de With, catalogue

Rotterdam Dialogues

The Critics The Curators The Artists

ROTTERDAM DIALOGUES

'Tussen oktober 2008 en maart 2009 heeft Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst, drie symposia georganiseerd onder de titel 'Rotterdam Dialogues: The Critics, The Curators, The Artists'. Elk symposium duurde drie dagen en telkens stond een van de drie bovengenoemde groepen uit de kunstwereld centraal. Onderwerp van de inleidingen en debatten waren verwachtingen, posities en de context waarbinnen respectievelijk de kunstcritici, de curators en de kunstenaars opereren.In totaal hebben 35 internationale kunstcritici, 48 curatoren en 57 kunstenaars deelgenomen aan de de symposia die bezocht werden door meer dan 500 bezoekers.' (synopsis catalogus)

 

Kunstvolk vanuit alle hoeken uit de wereld tracht zichzelf een zitplaats te bemachtigen in de overvolle benauwde ruimte van Witte de With. Alhoewel het symposium met een reserveringslijst werkte, werd er voor The Curators blijkbaar geen rekening gehouden met fysiek aanwezig publiek. Iemand uit de organisatie fluistert me toe dat een overvolle zaal beter oogt dan een lege. Gelukkig hield niemand er een trombose op na.

Tientallen sprekers, curatoren ingevlogen vanuit de hele wereld, waren gekomen, onder hen gerenommeerde sprekers als Carolyn Christov-Bakargiev, de nieuwe artistiek leider van de documenta, Nicolaus Bourriaud en Hans Ulrich Obrist. Zij spraken drie dagen met elkaar, in verschillende panels, over tal van onderwerpen het curatorschap betreffend, zonder dat er veel opmerkelijks ter sprake werd gebracht.

Zoals wel vaker bij dit soort debatten was er meer dat niet gezegd werd dan wel. Of anders geformuleerd, er was meer sprake van een soort narcisme dat zich manifesteerde in een weigering om persoonlijk over zichzelf te spreken.

Enkele notities...

http://www.post-editions.com/?page=rotterdamdialogues&press=150

http://www.bookido.be/nl/books/1097366/rotterdam-dialogues

 

 

Antoon Van den Braembussche en Angelo Vermeulen

 

Beschrijving

Baudelaire in Cyberspace bundelt een tiental dialogen tussen filosoof Antoon Van den Braembussche (º1946) en beeldend kunstenaar Angelo Vermeulen (º1971), die alle voor een breed publiek bestemd zijn. Antoon Van den Braembussche - kind van de jaren zestig en al jaren actief als dichter - heeft als filosoof een bijzondere interesse in hedendaagse kunst en beeldcultuur. Angelo Vermeulen heeft een wetenschappelijke achtergrond als bioloog. Hij maakt in zijn kunstprojecten kruisbestuivingen tussen kunst en technologie en is daarnaast ook een fervent gamer. In een gedreven, meeslepend vraag- en antwoordspel wordt rijkelijk uit het verleden geput, gul vooruitgeblikt en naar hartelust in- en uitgezoomd. Op ongedwongen wijze flanerend en meanderend in het huidige landschap van kunst en digitale cultuur, geven zij langzaam in hun gemeenschappelijke zoektocht een eigentijdse en eigenzinnige visie prijs. Hierdoor wordt de onderlinge betrokkenheid duidelijk van heel verschillende actuele thema’s, zoals de verhouding tussen kunst en wetenschap, de malaise in de kunst, geweld in media, de filosofie van computer games, engagement en betrokkenheid, de esthetische ervaring en de kunst van het onzegbare.

 

http://books.google.be/books?id=pOj-Ls_ftD4C&pg=PA11&lpg=PA11&dq=kerremans+eva+angelo+vermeulen&source=bl&ots=I_efJ-wNHJ&sig=KBAWnd2Qz9AET_wIdwimlOm0r-Q&hl=nl&sa=X&ei=Lp6